Sex under graviditet

En graviditet kan påverka både lusten och sexlivet. Vissa tycker att allt fungerar precis som vanligt, andra tycker att det kan bli ännu skönare och mera lustfyllt och en del tycker att det kan kännas svårare, bökigare och obekvämare. Oro kan också påverka lusten. Det är med andra ord väldigt olika hur graviditeten påverkar sexlivet.

Många tycker det är skönt att slippa tänka på preventivmedel. En del kan ha låg sexlust under första delen av graviditeten. Senare påverkas sexlusten ofta av att magen kommer i vägen eller av att det gör ont någonstans. Däremot har man både som gravid och partner vanligtvis samma behov av närhet som förr, eller ofta ännu större behov av närhet och bekräftelse. Om det inte känns bra att ha sex som man brukar kan man kanske prova något nytt.

Känns det bra är det OK

Kroppen har en god förmåga att säga ifrån om något inte står rätt till. En god regel är att om det känns bra så är det ok. Kvinnor som har sex under graviditeten föder inte för tidigt oftare än kvinnor som avstår från eller inte har sex alls.

Om du har någon form av riskgraviditet kan du däremot behöva ta det mycket lugnt. Vissa former av sex innebär risk för sammandragningar och kan behöva undvikas, exempel penetrerande sex med penis eller massagestav i slida. Prata med din barnmorska eller läkare för individuellt anpassade råd. Detta gäller även för dig som har särskilda behov som till exempel vid en fysisk funktionsnedsättning.

En del oroar sig för att man kan skada fostret om man har sex, men det ligger väl skyddat. Det som känns bra för kvinnan är inte skadligt för fostret. Vissa kvinnor har lätt för att blöda från livmodertappen under graviditeten och det är inte ovanligt att man efter sex kan få en liten blödning. Det är inte heller skadligt, för vare sig fostret eller kvinnan.

Det kan vara bra att prata med varandra och försöka förklara hur man känner, och inte utesluta närheten även om man inte skulle ha samma sexliv som tidigare. Även om det inte är fysiskt skadligt att ha sex kan både kvinnan och dennes eventuella partner uppleva att det känns psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Om någon av er inte vill ska ni självklart inte ha sex.

Det kan vara bra att prata med varandra och försöka förklara hur man känner, och inte utesluta närheten även om man inte skulle ha samma sexliv som tidigare.

Orgasm

När en kvinna får orgasm kan det uppstå sammandragningar i livmodermuskulaturen. Under en okomplicerad graviditet är dessa helt ofarliga och brukar släppa efter ett tag. Det kan även uppstå sammandragningar om du har samlag med penis i slida, och mannen får utlösning. Dessa är helt ofarliga och orsakas av ämnen i sädesvätskan. Om du mår illa på grund av att du är gravid eller om kroppen är spänd kan en orgasm lindra. Olika former av sensuell beröring brukar också vara skönt.

 

Källa: RFSU.se och 1177.se