Mätning av LH-hormon

Det finns olika metoder för att ta reda på om man har ägglossning. Mätning av hormoner är mer tillförlitligt än de äldre metoderna, då man undersöker sitt sekret eller mäter temperaturen i kroppen. Man kan mäta hormon själv hemma genom ägglossningstester.

Ett ägglossningstest som man köper på apotek eller livsmedelbutiker mäter hormonet LH. Hormonet börjar öka i mängd en till tre dagar före ägglossningen. Man kan säga att LH-ökningen är en signal till äggstocken att den ska släppa ifrån sig ägget. Hur pass snabbt LH-mängden i kroppen går tillbaka varierar lite från kvinna till kvinna.

Ökning av LH-hormonet är en signal till äggstocken

LH utsöndras ur kroppen med urinen.Med hjälp av en urinsticka kan man mäta LH-hormonet i urinen. Man bör utföra urintestet några dagar i följd, vid samma tidpunkt. Hur man gör står i ett litet häfte som finns i förpackningen.

På kvinnokliniker används tester som mäter mängden gulkroppshormon i blodet. Proven tas dag 21 och dag 23 i menscykeln och då ska värdena vara över en viss nivå för att visa att det har skett en ägglossning. Det går inte att se exakt när man haft ägglossning.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken