Generella råd

Det finns inga läkemedel eller kosttillskott som man kan äta för att lättare bli med barn. Det är bra att försöka leva så sunt som möjligt och äta en varierad kost med mycket frukt och grönsaker. Man bör helst också röra på sig varje dag.

Det är bra att sluta röka och att vara måttlig när det gäller alkohol när man planerar för att bli gravid. Att ha en normal kroppsvikt, det vill säga varken vara över- eller underviktig, påverkar chanserna positivt.

Folsyra, en sorts B-vitamin som också brukar kallas folat, ökar inte chansen att bli gravid, men brist på folsyra kan orsaka tidiga missfall och missbildningar med ryggmärgsbråck hos barnet. Svenska kvinnor får inte alltid i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas kvinnor som försöker bli gravida att antingen få i sig mer av folsyra via maten eller ta ett kosttillskott med folsyra varje dag. Mat som är särskilt rik på folsyra är till exempel mörkgröna grönsaker, alla slags bönor och ärtor, kål, frukt och bär, filmjölk och yoghurt, fullkornsprodukter och lever. Folsyra finns att köpa på apotek men ingår också i många andra vitaminpreparat.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken