Så fungerar din kropp

Menscykeln räknas från första dagen i en menstruation till första dagen i test menstruation. Den brukar vara omkring 28 dagar. Ungefär mitt i menscykeln sker ägglossningen.

Regelbunden mens betyder att mensen kommer med jämna intervall på 25-32 dagar. Tiden mellan mens kan variera upp till fyra dagar för varje enskild kvinna utan att menscykeln räknas som oregelbunden.

Hur fungerar menscykeln?

Menscykeln börjar i och med mensens första dag. Det är vanligt att mensen varar i tre till sex dagar. När mensen är över börjar omedelbart ett nytt ägg mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern byggs upp för att ta emot ett befruktat ägg.

Cirka två veckor före mensen startar har man ägglossning. Ett moget ägg lämnar äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Samtidigt växer slemhinnan i livmodern ytterligare för att kunna ta emot och ge näring till ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat stöts slemhinnan ut som en blödning ungefär två veckor efter ägglossningen och menscykeln börjar på nytt.

Påverka längden på sin menscykel

Det finns inget man själv kan göra för att påverka menscykeln så att den blir längre eller kortare. Den styrs av hormonerna i kroppen. Men det går att påverka både menscykelns längd och ägglossningen med mediciner. Om en utredning visat på en hormonrubbning som gör att ägget inte mognar som det ska, får man ingen ägglossning och man kan då inte heller bli gravid. Då kan en särskild sorts hormon användas för att stimulera ägglossningen.

Det krävs höga halter av östrogen i blodet för att ett ägg ska lossna

 

Mens utan att ha ägglossning

Det händer då och då att man får en mens utan att ha haft ägglossning. För att ett ägg ska kunna lossna krävs att det finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Ibland är nivåerna för låga och då lossnar inget ägg, men slemhinnan i livmodern växer ändå. När slemhinnan blivit tillräckligt tjock lossnar den till slut av sig själv. Man får då en blödning som kan vara lite mera långdragen än en vanlig mens.

Detta händer alla och är ingenting man behöver oroa sig för. Särskilt vanligt blir det när man kommer upp i 40-års ålder då ägglossningarna kommer glesare. Mensblödningar utan ägglossning är ofta längre och gör mindre ont.

Hur lång tid tar det innan man kan bli gravid när man slutat med p-piller?

Så fort man slutar med sitt preventivmedel försvinner det ur kroppen. Många får tillbaka sin normala menscykel direkt. Men för vissa kan det dröja upp till ett halvår utan att det är något konstigt.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken