Vad händer om ägget inte blir befruktat?

När ägget har lossnat från äggstocken ombildas äggblåsan till gulkroppen, som tillverkar hormoner som är viktiga för att bygga upp slemhinnan i livmodern.

Om inget ägg har blivit befruktat och fastnat i slemhinnan behövs inte gulkroppen längre. Då skrumpnar den och mängden gulkroppshormon sjunker. Detta är signalen som får slemhinnan att stötas ut som en blödning, en mens.

När är det störst chans att ägget blir befruktat?

När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern. Under denna vandring kan det bli befruktat av mannens spermier. Om ägget inte blir befruktat lever det ungefär i ett dygn. Under ägglossningen och det första dygnet efteråt är chansen som störst att ägget blir befruktat.

Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn. Men eftersom spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar kan de vänta på ägget när det kommer. Därför är det bättre att ha samlag två till tre dagar i veckan, oavsett vilken dag i menscykeln det är, än att försöka pricka in ägglossningsdagen.

Ägget har störst chans att bli befruktat om man har samlag från ungefär tre dagar före den dag som man har ägglossning, till en eller två dagar efter den dagen.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken

Ägglossningskalender

Här får du fram datumet för din ägglossning och de dagar då du har störst chans att bli gravid vid samlag. Kalendern utgår från din första dag i din senaste menstruation. De framräknade datumen i kalendern är ungefärliga och kan därför skilja mot verkligheten, speciellt om du ofta har en oregelbunden menstruationscykel.

Ange första dagen av din senaste menstruation

Menscykeln räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Menscykeln är individuell och varierar från person till person. Den brukar vara omkring 28 dagar, men kan variera med upp till 7 dagar.

Ange din ungefärliga menscykel


           
Ägglossning

Här är chansen att bli gravid som störst

Ägglossning och fertila dagar

Ett ägg kan bara bli befruktat när det lossnat från äggstocken, sedan är ägget befruktningsbart i högst 24 timmar. Det kan därför vara ganska svårt att pricka in rätt datum, men mannens spermier lever oftast flera dagar och därför kan det vara bra att ha samlag regelbundet dagarna före och efter beräknad ägglossning. Det kan också ta upp till ett dygn för spermierna att hitta ägget.

Läs mer om ägglossning här