Ägglossning

Efter att man har haft mens ökar tillverkningen av hormonet FSH (follikelstimulerande hormon), i hypofysen. Hormonet påverkar äggstockarna och gör att ägget mognar inne i sin blåsa i äggstocken.

Under tiden som ägget mognar ökar äggstockarna i sin tur tillverkningen av det kvinnliga hormonet östrogen. Detta hormon gör också att slemmet i livmoderhalsen förändras. Slemmet blir lättgenomträngligt så att spermier ska kunna ta sig igenom och gör även så att de har lättare att överleva. De höga östrogennivåerna påverkar också hypofysen, som ger signal till äggstockarna via ett hormon, LH (luteiniserande hormon) att ägglossning ska ske.

När äggblåsan, follikeln, brister lossnar ägget. Äggblåsan omvandlas till ett litet organ, gulkroppen, i äggstocken. Gulkroppen tillverkar hormoner. Det viktigaste hormonet är gulkroppshormon (progesteron), som får slemhinnan i livmodern att växa till och förbereda sig för att ta emot det befruktade ägget.

När sker ägglossningen?

Tiden från ägglossning till mens varierar inte så mycket mellan olika kvinnor utan brukar vara 14 dagar. Men eftersom menscykelns längd kan variera från 25-32 dagar mellan kvinnor, kan tiden från menscykelns början till ägglossning skilja sig ganska mycket åt. Om man har en regelbunden menscykel på 25 dagar, kommer ägglossningen att ske omkring dag 11 räknat från första mensdagen. Om menscykeln är på 30 dagar sker ägglossningen först omkring dag 16.

Hur vet man att man har ägglossning?

En del kvinnor kan märka att de har ägglossning genom att de får ont nertill i magen och i bland en liten blödning. Men dessa symtom är osäkra tecken. Om man har oregelbundna menstruationer kan det vara svårt att veta om man har ägglossning.

Om man vill veta exakt, eller om man har oregelbunden mens, går det inte att räkna fram när ägglossningen ska ske. Då får man använda till exempel ett ägglossningstest. Detta test slår om när LH-hormon finns i urinen, som ett tecken på att ägglossningen är nära.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken