Inför graviditet

Det finns några saker man kan tänka på för att öka chanserna att bli gravid. Det bästa är att ha regelbundet samliv, det vill säga att ha samlag två-tre gånger i veckan. Då är chanserna stora att man blir gravid inom ett år.

Det kan vara tryggt att veta hur kroppen fungerar när man planerar för graviditet. Hur fungerar det här med ägglossning och mätning av hormon?

Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn. Men eftersom spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar kan de vänta på ägget när det kommer. Därför kan det vara lättare och mer harmoniskt att ha samlag två till tre dagar i veckan, oavsett vilken dag i menscykeln det är, än att försöka pricka in ägglossningsdagen vilket kan kännas stressande för många.

Det är bra att sluta röka och att vara måttlig när det gäller alkohol. Att ha en normal kroppsvikt, det vill säga varken vara över- eller underviktig, påverkar chanserna positivt. Har man oregelbundna menstruationer kan man använda ägglossningstest för att ta reda på om man har ägglossning.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken