Vad kan påverka fertilitet

En förutsättning för att en kvinna ska bli gravid är att ett ägg blir befruktat av spermier från en man.

När är det störst chans att ägget blir befruktat?

När ägget lossnar fångas det upp av äggledaren och vandrar ner till livmodern. Under denna vandring kan det bli befruktat av mannens spermier. Om ägget inte blir befruktat lever det i ungefär ett dygn. Under ägglossningen och det första dygnet efteråt är chansen som störst att ägget blir befruktat.

Ägget är befruktningsbart ett halvt till ett dygn. Men eftersom spermierna kan leva inne i livmodern i flera dagar kan de vänta på ägget när det kommer. Därför är det bättre att ha samlag två till tre dagar i veckan, oavsett vilken dag i menscykeln det är, än att försöka pricka in ägglossningsdagen.

Ägget har störst chans att bli befruktat om man har samlag från ungefär tre dagar före den dag man har ägglossning, till en eller två dagar efter den dagen

Påverkar alkohol möjligheten att bli gravid?

Det är oklart hur stora mängder alkohol som påverkar möjligheten att bli gravid. Det är därför bra att avstå eller vara måttlig med alkohol när man försöker bli gravid. Detta gäller både män och kvinnor.

Så fort man som kvinna är gravid ska man sluta dricka alkohol. Alkohol passerar lätt över till fostret och kan under tidig graviditet orsaka skador på hjärna och nervsystem.

Hur lång tid tar det innan man kan bli gravid när man slutat med p-piller?

Så fort man slutar med sitt preventivmedel försvinner det ur kroppen. Många får tillbaka sin normala menscykel direkt. Men för vissa kan det dröja upp till ett halvår utan att det är något konstigt.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken