Förutsättningar för att bli gravid

Du kan bli gravid genom att ha vaginalsamlag med en man eller genom insemination (att föra in spermier i slidan). Ytterligare en variant är provrörsbefruktning.

När en frisk man och en frisk kvinna har ett oskyddat samlag är chansen att det blir en graviditet mellan två och fyra procent. Försöker man att bli gravid genom att ha oskyddade samlag under en hel menstruationscykel så är chansen ungefär 20 till 25 procent att man lyckas. Detta förutsätter då att

  • kvinnans äggstockar fungerar på ett bra sätt så att ägg av bra kvalitet kan mogna fram
  • kvinnan har ägglossning – har man regelbunden menstruation så innebär det oftast att man även har ägglossning
  • äggledarna fungerar så att ett ägg kan fångas upp och befruktas av spermier som simmat upp i äggledarna, samt att det befruktade ägget kan transporteras ner till livmodern
  • mannen har tillräckligt med spermier och att de rör sig på ett bra sätt
  • livmoderslemhinnan kan ta emot ett befruktat ägg så att det fastnar och utvecklas vidare
  • ett fungerande sexualliv

Om det finns problem med en eller flera av dessa förutsättningar kan man behöva hjälp att bli gravid. Det är då det blir aktuellt med en barnlöshetsutredning. Målet med en sådan är att man ska få svar på om det finns hinder och vad det i så fall är som hindrar att man blir med barn. Först när man vet vad problemet är kan man göra något åt det.

Problemet kan ligga hos både mannen och kvinnan

Det kan finnas flera orsaker till varför vissa par har svårt att få barn. I ungefär en tredjedel av fallen beror det på att det finns något problem hos kvinnan. I andra tredjedelen finns problemet hos mannen, och i den sista tredjedelen ligger problemen hos både mannen och kvinnan.

Kvinnans ålder är också av stor betydelse och tendensen att skjuta upp barnafödandet bidrar starkt till att fler par söker hjälp idag. Snittåldern på förstföderskor i Sverige har ökat från 24 år till 29 år under de senaste 30 åren.

 

Läs mer på www.1177.se