Graviditetskalender

Graviditeten kan delas in i tre perioder, som var och en är tre månader lång. Varje period brukar kallas en trimester. Under den första perioden bildas alla organ, och under andra perioden utvecklas de. Under tredje perioden växer fostret kraftigt.

Vilken vecka är man i?

När man ska räkna ut hur långt en graviditet har kommit börjar man med den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer.

Det skiljer sig ofta mellan hur vården uttrycker vilken vecka man är i och hur de flesta blivande föräldrar uttrycker det. När en blivande förälder säger "jag är i vecka 20" brukar det betyda att 19 hela veckor har gått, och att man befinner sig i den påbörjade 20:e veckan. Kanske har det gått tre dagar in i den 20:e veckan. Detta kallar en barnmorska för vecka 19 + 3. Det beror på att vården enbart räknar de hela veckorna, plus dagarna i den påbörjade veckan.

Det här är bra att komma ihåg, eftersom det kan vara lätt att bli lite förvirrad. Särskilt som fostrets utveckling är så snabb – det händer mycket mellan den första och sista dagen i samma graviditetsvecka.

Räkna ut graviditetsvecka och födelsedatum

Om du vill räkna ut ungefärligt födelsedatum samt vilken graviditetsvecka du eller din partner är i fyller du i datum för senaste mens och sedan klicka på "Räkna ut graviditetsvecka och beräkna födelsedatum". Kalendern utgår från en genomsnittlig menstruationscykel på 28 dagar.

 

Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken

Graviditetskalender

Här kan du räkna ut ungefärligt födelsedatum samt vilken graviditetsvecka du eller din partner är i. Du fyller i datum för senaste mens och klicka sedan på "Räkna ut graviditetsvecka och beräkna födelsedatum". Kalendern utgår från en genomsnittlig menstruationscykel på 28 dagar, därför blir uträkningen ungefärlig.

Ange första dagen av din senaste menstruation

Datum

Observera att dessa beräkningar är baserade på vissa antaganden och kanske inte stämmer exakt för just dig.